2011-12-13 18:39:56• hírek • Kocsis Zoltán

Ünnepelt és kitüntetett az RMPSZ

Tíz Szatmár megyei pedagógust tüntetett ki a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) annak alkalmából, hogy a szervezet huszadik születésnapját ünnepli december közepén.

Az RMPSZ 1991 december 14-én, a sepsiszentgyörgyi Mikó Imre Gimnáziumban látott napvilágot, az alapításban pedig szatmári pedagógusok is komoly szerepet játszottak, hisz Fülöp Fisher Ildikó, Cenre Enikő és Baranyai Tibor is ott volt a képzeletbeli alapkő letételénél.

Minderre a szövetség Szatmár megyei szervezetének elnöke, Baranyai Tibor emlékeztetett azon az ünnepségen, amelyre kedd délután a Szatmárnémeti RMDSZ székházában került sor. Az elnök elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt a szövetség elhatározta, hogy egyetlen politikai párthoz sem kötelezi el magát, ám megpróbál szakmai szervezetként partner lenni mindegyikükkel. „A célunk az volt és most is az, hogy segítsük a romániai magyar oktatás fejlődését", mondta Baranyai, aki kihangsúlyozta: tevékenységük és szerepvállalásuk pusztán önkéntes alapokra támaszkodik. Eredményként az 1994-ben Szovátán létrehozott oktatási központot, valamint a később a több erdélyi városban, többek között Nagyváradon és Kolozsváron kialakított központokat említette.

Az RMPSZ országos szervezete december 9-én Csíkszeredán tartotta jubileumi ünnepségét, amelyen kitüntette az elmúlt két évtizedben a magyar oktatásért sokat tevő pedagógusokat. Szatmár megyében összesen tízen kaptak érdemoklevelet:  Baranyai Tibor, Szász Piroska, Elek Imre, Zsidó Sándor, Balogh János, Muhi Sándor, Hudák Ildikó, Szilágyi Éva, Kerekes János és Kaszta András. Aki ezeket nem tudta átvenni a székelyföldi városban, azt  a szatmárnémeti ünnepségen köszöntötték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: